EMDR therapie, waarom doen we dat eigenlijk nog binnen?

Van binnen

Ik was gewend EMDR therapie te bieden in een spreekkamer, met de protocollen bij de hand. Vreemd eigenlijk dat we EMDR – waarbij er gewerkt wordt met veel spanning en lichamelijke sensaties – vaak zittend in een stoel aanbieden, met beperkte bewegingsruimte.

Naar buiten

Natuurlijk, er zijn situaties waarin het fijn is om binnen te werken, als dit voor de ander veiliger aan voelt. Maar EMDR in de natuur kan ook, en werkt in veel gevallen zelfs efficiënter, is mijn ervaring. Met als groot voordeel: je kunt bewegen, spanning tijdens de sessie reguleren, restspanning na de sessie loslaten, en afsluiten met ontspanningsoefeningen in de natuur.
Van klanten krijg ik terug dat zij zich buiten gedragen voelen. En dat zij het fijn vinden om zich tijdens de sessie ook op de natuur om hen heen te kunnen focussen, en op de grond onder hun voeten.

Minder (rest)spanning

Bovendien biedt de natuur allerlei mogelijkheden om spanning, emoties en behoeften de ruimte te geven. Even heel hard duwen tegen een boom, stampen op de grond, of afleiding vinden in zonnestralen, geluiden van vogels of het ruisen van de wind. Mijn ervaring is dat klanten na een buitensessie met minder ‘restspanning’ hun dag kunnen vervolgen. En dat is fijn, omdat het verwerken van ervaringen via EMDR behandeling op zich al hard werken kan zijn voor hen.

Win-win-win

Bijkomend voordeel voor mij als therapeut is, dat ik mij buiten ook beter kan focussen en ontspannen. En mijn eigen spanning of emoties ook beter kan reguleren. Hierdoor houd ik meer ruimte over voor mijn cliënt en diens proces, maar ook voor mijzelf als therapeut en mens. Dat is win-win-win, wat mij betreft.

Ervaar het zelf

Wil je meer weten over EMDR therapie in de natuur? Of wil je als EMDR therapeut leren werken met de natuur als co-therapeut? Tijdens een inspiratiewandeling draag ik mijn kennis en ervaring graag aan je over, en kun je zelf ervaren hoe de natuur van waarde kan zijn als co-therapeut.. Stuur me gerust een berichtje via het contactformulier als je meer informatie wilt ontvangen. 

Meer lezen?