Passief
Enerzijds biedt de natuur uiteraard een mooi decor om in te zijn en een plek waar je je veilig of gezien kunt voelen. De natuur is er, en heeft geen mening. En mensen geven aan dat ze zich buiten gemakkelijker verbonden voelen, en minder eenzaam.
Maar de natuur is meer. Buiten zijn heeft een therapeutische werking (connectie, rust, verwondering) en helpt lichamelijke klachten en stress afnemen. De natuur prikkelt veel van onze zintuigen tegelijk. Dat zorgt er ook voor dat je kennis en inzichten beter kunt onthouden. Onze creativiteit wordt er gestimuleerd, waardoor je wellicht gemakkelijker tot een nieuw perspectief of idee komt.
Bovendien is de natuur altijd in verandering, en geen dag hetzelfde: door het ritme van de seizoenen, maar ook door het dagelijkse weer. Je kunt op één dag meerdere keren in hetzelfde stuk natuur zijn en iedere keer weer iets anders opmerken. De natuur biedt een mooi bruggetje naar allerlei situaties in ons dagelijks leven.
Actief
Ik zet de natuur ook actief in, door bijvoorbeeld te werken met natuurlijke materialen. Of door te werken met metaforen en associaties: ‘terwijl je hier staat, kijk eens om je heen, wat zie je dat symbool zou kunnen staan voor…. jouw inzicht, gevoel, behoefte of struggle?’. Een visueel beeld kan zó krachtig zijn. En je ook bewust maken van wat je merkt in je lijf, of welk gevoel er opkomt. En beeld of iets tastbaars geeft ook de kans om wat verder te onderzoeken: bekijk het eens van dichtbij, en van een afstandje, wat merk je op? Je los maken van je gedachte, gevoel, of situatie kan ruimte geven. Ruimte voor een ander perspectief, voor een stap, voor loslaten, voor een andere weg. De natuur geeft overzicht, inzicht en uitzicht.
Ervaar het zelf
Ik krijg steeds vaker vragen van collega psychologen, orthopedagogen en therapeuten:
“Hoe is het om buiten te werken? Hoe doe je dat dan praktisch? Hoe doe je dat specifiek met kinderen of jongeren? Kan dat écht, EMDR behandeling buiten? En hoe is dat voor je cliënt? Moet je een buitenmens zijn om buiten te kunnen werken? Ik ben wel nieuwsgierig, maar ik weet niet of het bij mij past?”.
Onderzoek jij als professional ook of buiten werken bij jou past? En wil jij weten hoe je de natuur als co-therapeut kunt inzetten? Via een inspiratiewandeling of (groeps)workshop neem ik je graag mee in de wereld van de buitenpsychologie, en kun je het zelf ervaren. Stuur me gerust een berichtje via het contactformulier als je meer wilt weten.