OVER MIJ:

Kort lijntje onder paginatitel

Maaike Zuidgeest

Buitenpsycholoog

“I took a walk in the woods
and came out taller then the trees”

- Henry David Thoreau

Maaike de buitenpsycholoog 21

Je eigen natuur volgen

Vanuit Mind My Nature, praktijk voor buitenpsychologie (Den Haag), ben ik werkzaam als buitenpsycholoog en EMDR therapeut. Verder ben ik moeder van een dochter, ervaringsdeskundige, en bovenal mens ;)  

Natuur. Ik geloof in het volgen van je eigen – natuurlijke – ritme. Ik neem graag afstand van de prestatiegerichte aard van onze maatschappij. En van het idee dat alles maakbaar en controleerbaar is. Ruimte voor jouw eigen weg, behoeften en tempo is van waarde. Ik verken graag met je hoe je signalen van je lijf kunt (h)erkennen, en kunt verdragen wat je voelt en denkt. De natuur is daarbij een hele mooie ‘outdoor office’ en onze speeltuin. Waar je jezelf kunt zijn, eerdere ervaringen kunt verwerken, nieuwe inzichten kunt krijgen, tot rust kunt komen of juist geïnspireerd kunt raken. Buiten zijn is effectief bij het verminderen van stress, angst en somberheid. En bij het verbeteren van bijvoorbeeld onze concentratie, weerstand en slaapkwaliteit. In de natuur zijn helpt bovendien verbinden, met jezelf en anderen. En het geeft je het gevoel dat je onderdeel bent van iets groters. Mooi toch?

Sfeerbeeld

Traumasensitief

Sinds 2015 heb ik mij gespecialiseerd in trauma(behandeling). Er mag meer aandacht zijn voor hoe levenservaringen ons kunnen vormen. Ik ervaar het als een voorrecht om samen inzicht te krijgen in de samenhang tussen klachten, oorzaken en factoren die van invloed zijn. Wat een power kan zelfinzicht geven. En wat een mooi zetje kan dit geven richting verwerking van eerdere ervaringen, het aanpassen van belemmerende overtuigingen en nieuwe stappen in ontwikkeling.

Wat mij ook kenmerkt

Pionieren

Daar gaan waar het goed voelt, ook al is dat niet de gebruikelijke route. Maar wel een route die recht doet aan jouw eigen waarde(n). 

Inspireren door te doen

Hoe mooi om onderweg gelijkgestemden te treffen, te verbinden, en elkaar te bewegen en supporten. Samen bouwen we aan een gezonde en groene toekomst. 

Minder is meer

De kracht van stilstaan, vertragen, en juist even niets doen. En dan weer ruimte ervaren. Daarmee kun je kiezen voor wat echt van waarde is, voor jou.

Mijn toolkit

Je mag vertrouwen op de kennis, kunde en tools die na meer dan vijftien jaar werken in de (jeugd)hulpverlening en GGZ in mijn rugzak zit.

Ik werk onder andere graag met:
de natuur, EMDR therapie (in de natuur), oplossingsgerichte therapie, cognitieve gedragstherapie, acceptance and commitment therapie (ACT), en mindfulness. Omdat stress en spanning en trauma zich vaak vast zetten in ons lichaam, hebben we aandacht voor wat er in jouw lichaam gebeurt en hoe je hiermee om kunt gaan. 

Werkwijze

Tijdens een vrijblijvend gesprek verkennen we of er een klik is. Samen bekijken we jouw wensen en situatie, en stemmen we af op wat bij jóu past en wat voor jóu werkt. 

Wil je aan de slag met therapie, dan starten we na de kennismaking met een intakegesprek. Op basis daarvan denk ik met je mee, verkennen we jouw opties en maken we samen een plan. We gaan we niet voor een ‘quick fix’, vaste protocollen of een focus op diagnoses. We nemen de tijd die nodig is, en je wordt begeleid bij het omgaan met wat er is of mag zijn. Jij mag vertrouwen op wie je bent. Samen evalueren we tussentijds en na afloop. Jouw feedback is van waarde en helpt mij zorg dragen voor kwaliteit.  

Kwalificaties & lidmaatschappen

 • Buitenpsycholoog, aangesloten bij De Buitenpsychologen
 • EMDR Therapeut, lid van vereniging EMDR Nederland
 • Orthopedagoog Generalist, BIG geregistreerd, lid van NVO

‘’And into the forest i go, to
lose my mind, and find my soul.’’

- JOHN MUIR

Maaike de buitenpsycholoog-146

Relevante opleidingen

 • EMDR Behandeling bij zwangerschapsgerelateerde PTSS en angst (Psynataal & Beval Beter)
 • EMDR en ACT therapie in de natuur (de Buitenpsychologen)
 • Buitenpsycholoog (de Buitenpsychologen)
 • EMDR therapie, basis en vervolg, in opleiding tot practitioner (VEN)
 • Post Master Orthopedagoog Generalist (NVO)
 • Systeemtherapie, basis (KING)
 • Cognitieve gedragstherapie, basis en verdieping (RINO)
 • Oplossingsgerichte therapie (GITP)
 • Mindfulness MBSR (specialisatie kinderen en jongeren), RINO
 • Schrijftherapie (WRITEjunior)
 • Pedagogische wetenschappen & master Orthopedagogiek (Universiteit Utrecht)

Via intervisie, supervisie en scholing blijf ik mijzelf ontwikkelen, en waarborg ik de kwaliteit van mijn diensten.

Inspiratie

Ik laat me op dit moment graag inspireren door: de natuur, shinrin yoku, zelfzorg, traumasensitief werken (Gabor Maté), lichaamsgericht werken (Bessel van der Kolk, “the body keeps the score”), en de polyvagaal theorie (Deb Dana & Stephen Porges).

Kijken of het klikt?

Tijdens een vrijblijvend telefoongesprek verkennen we het samen.